Velevděčný špenát
Špenát - tak vděčná dobrota. Já sem teď napíši recept na špenát jako přílohu a na špenátovou polévku. Obojí z jednoho rendlíku.
Suroviny :
2 balíčky mraženého špenátového protlaku neochuceného
1 balíček mraženého sekaného ( listového ) špenátu
2 větší cibule
4 - 5 větších stroužků česneku
slunečnicový/olivový olej
sůl, pepř
1 kostka zeleninového bujónu
Cca hodinu před tím, než se pustím do vaření si vyndám a nechám volně stát v míse všechny 3 balíčky zmraženého špenátu.
Vaření:
Oloupeme si cibuli.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.
Oloupeme česnek.
Oloupaný česnek si přepravíme do lisu na česnek nebo na struhátku/třítku na česnek.
Do woku/většího hrnce nalijeme olej - jeho výběr je na Vás.
Olej v hrnci rozpálíme.
Mezi tím, co se olej rozpaluje, rozstřihneme všechny 3 balíčky rozmrzajícího špenátu a připravíme si špenát tak, aby byl hladce přendatelný do hrnce s rozpalujícím se olejem.
Když je olej rozpálený, vhodíme na něj všechnu na drobno nakrájenou cibuli.
Cibuli smažíme do náběhu na dozlatova.
Když je cibulka pěkně v náběhu na dozlatova, přidáme k ní prolisovaný/nastrouhaný česnek.
Cibuli s česnekem řádně promícháme.
Mírně ztlumíme plamen a necháme rozvonět česnek.
Jakmile začne česnek krásně vonět, vložíme do toho hrnce nejprve rozmrzající protlaky špenátu = 2 kusy špenátu.
Vložené kusy špenátu ve směsi cibule a česneku "obalíme" = chvilku necháme špenát v kastrolu z jedné strany, cca tak minutku a pak ho obrátíme. A zas ho tak minutku necháme takto ležet.
Nyní tyto dva kusy špenátu z obou stran mírně osolíme a opepříme.
Teď do kastrolu přidáme zbývající špenát = listový sekaný špenát a také jej osolíme a opepříme.
Když máme v hrnci všechen špenát, v míře, v jaké to lze jej spolu promícháme.
Přiklopíme pokličkou a na nejvyšším ohni přivedeme k varu.
Udržujeme špenát ve varu a průběžně promícháváme.
Jak to pod špenátem vře, tak on "taje".
Když je špenát "rozpuštěný", plamen ztišíme na nejmenší a necháváme na něm špenát za občasného promíchávání prohřívat. Ideálně klidně i půl hodiny. Špenát tak získává skvělou konzistenci a chuť. Kdyby se "vysušoval", bez obav přilijeme ždibec vroucí vody.
Nakonce hrnec odstavíme z plotny.
Tím je hotova příloha-špenát.
Teď si na sporák připravíme další velký hrnec.
Půlku uvařeného špenátu do něj přendáme.
Hodíme do něj 1 kostku zeleninového bujonu.
Zalijeme cca 2cm nad špenát studenou vodou.
Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.
Když se polévka začne vařit, ztlumíme plamen a provařujeme vše cca 15minut, aby se bujón pěkně rozpustil.
Připravíme si tyčový mixér.
Po cca 15ti minutách odstavíme hrnec s polévkou z ohně a tyčovým mixérem rozmixujeme do krému.
Krém je opravdu úplně hladký.
Tedy hrnec vrátíme znovu na horkou plotnu a prohříváme ještě dalších cca 5 minut.
Pak už můžeme připravit talíře a pochutnat si.
Opravdu není třeba vůbec žádných jiných dochucovatel či ingrediencí. Takto "čistý" špenát a polévka z něj jsou vynikající.
Polévku můžeme podávat s chlebovými krutony nebo toustovým chlebem.