Velevděčný špenát

22.10.2021

Špenát - tak vděčná dobrota. Já sem teď napíši recept na špenát jako přílohu a na špenátovou polévku. Obojí z jednoho rendlíku.

Suroviny :

2 balíčky mraženého špenátového protlaku neochuceného

1 balíček mraženého sekaného ( listového ) špenátu

2 větší cibule

4 - 5 větších stroužků česneku

slunečnicový/olivový olej

sůl, pepř

1 kostka zeleninového bujónu

Cca hodinu před tím, než se pustím do vaření si vyndám a nechám volně stát v míse všechny 3 balíčky zmraženého špenátu.

Vaření:

Oloupeme si cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Oloupeme česnek.

Oloupaný česnek si přepravíme do lisu na česnek nebo na struhátku/třítku na česnek.

Do woku/většího hrnce nalijeme olej - jeho výběr je na Vás.

Olej v hrnci rozpálíme.

Mezi tím, co se olej rozpaluje, rozstřihneme všechny 3 balíčky rozmrzajícího špenátu a připravíme si špenát tak, aby byl hladce přendatelný do hrnce s rozpalujícím se olejem.

Když je olej rozpálený, vhodíme na něj všechnu na drobno nakrájenou cibuli.

Cibuli smažíme do náběhu na dozlatova.

Když je cibulka pěkně v náběhu na dozlatova, přidáme k ní prolisovaný/nastrouhaný česnek.

Cibuli s česnekem řádně promícháme.

Mírně ztlumíme plamen a necháme rozvonět česnek.

Jakmile začne česnek krásně vonět, vložíme do toho hrnce nejprve rozmrzající protlaky špenátu = 2 kusy špenátu.

Vložené kusy špenátu ve směsi cibule a česneku "obalíme" = chvilku necháme špenát v kastrolu z jedné strany, cca tak minutku a pak ho obrátíme. A zas ho tak minutku necháme takto ležet.

Nyní tyto dva kusy špenátu z obou stran mírně osolíme a opepříme.

Teď do kastrolu přidáme zbývající špenát = listový sekaný špenát a také jej osolíme a opepříme.

Když máme v hrnci všechen špenát, v míře, v jaké to lze jej spolu promícháme.

Přiklopíme pokličkou a na nejvyšším ohni přivedeme k varu. 

Udržujeme špenát ve varu a průběžně promícháváme.

Jak to pod špenátem vře, tak on "taje".

Když je špenát "rozpuštěný", plamen ztišíme na nejmenší a necháváme na něm špenát za občasného promíchávání prohřívat. Ideálně klidně i půl hodiny. Špenát tak získává skvělou konzistenci a chuť. Kdyby se "vysušoval", bez obav přilijeme ždibec vroucí vody.

Nakonce hrnec odstavíme z plotny.

Tím je hotova příloha-špenát.

Teď si na sporák připravíme další velký hrnec.

Půlku uvařeného špenátu do něj přendáme.

Hodíme do něj 1 kostku zeleninového bujonu.

Zalijeme cca 2cm nad špenát studenou vodou.

Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.

Když se polévka začne vařit, ztlumíme plamen a provařujeme vše cca 15minut, aby se bujón pěkně rozpustil.

Připravíme si tyčový mixér.

Po cca 15ti minutách odstavíme hrnec s polévkou z ohně a tyčovým mixérem rozmixujeme do krému.

Krém je opravdu úplně hladký.

Tedy hrnec vrátíme znovu na horkou plotnu a prohříváme ještě dalších cca 5 minut.

Pak už můžeme připravit talíře a pochutnat si.

Opravdu není třeba vůbec žádných jiných dochucovatel či ingrediencí. Takto "čistý" špenát a polévka z něj jsou vynikající.

Polévku můžeme podávat s chlebovými krutony nebo toustovým chlebem.

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky