Těstoviny zapečené s restovanou mrkví a kořeněným tofu natural

26.10.2021

Jemné jídlo, vhodné i pro menší děti. Pokud je chcete ostřejší, opepřete směs, než jí dáte do trouby, případně jí zakápněte něcím ostřejším. Ale osobně doporučuji nejdříve si jí připravit tak, jak níže popíši. Abyste získali představu, jak to chutná a čím byste si to tedy případně dokořenili.

Suroviny:

cca 1/2 balíčku nevaječných těstovin ( zbyly Vám od minule a máte je v ledničce -ideální )

1 balíček tofu natural

Podravka/Kuchárek/sypké polévkové koření

4 velké pevné mrkve ( jsou lepší velké a pevné, protože je budeme škrabkou na brambory škrábat na proužky, a na to malé mrkvičky moc vhodné nejsou. I tak i ztěch velkých dost velký kus zbyde jen tak "na schroupání" )

1 středně velká cibule

olivový olej

sušená petrželka

Postup :

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu + budeme je vařit do "tvrdší" =

Do velkého hrnce nalijeme cca 3 cm pod okraj studenou vodu.

Do vody nasypeme cca 0,5 lžičky soli.

Přiklopíme pokličkou.

Dáme vařit.

Otevřeme si balíček bezvaječných těstovin.

Připravíme si cedník a "něco" pod něj - talíř, nějaký podnos s okrajem atd....

Připravíme si "podběračku".

Když se voda začne vařit, nasypeme do ní půlku pytlíčku bezvaječných těstovin a ihned promícháme.

Necháme bez pokličky znovu přijít k varu.

Když voda začne opět vřít, ztlumíme plamen na nejméně a po dobu uvedenou na obalu pro vaření na "tvrdší" necháváme provařovat, průběžně podmícháváme.

Do prázdného dřezu si připravíme cedník.

Když uplyne čas, po který jsme měli těstoviny vařit, sundáme hrnec z plotny a velmi opatrně ho slijeme do cedníku připraveného ve dřezu.

Nyní odkapaný cedník postavíme na připravený talíř-podložku a necháme stranou pro následné použití.

Pokud máme těstoviny už uskladněné v ledničce, vyndáme si je a otevřeme dózu.

Mezitím, co se vaří těstoviny, připravíme si menší uzavíratelnou dózu na tofu.

Tofu vyndáme z obalu.

Vodu z tofu nalijeme do uzavíratelné dózy, do které následně nasypeme i nakrájené tofu.

Nejdřív si ale tofu nakrájíme na cca 0,5 x 0,5 cm velké kostičky.

Takto nakrájené tofu nasypeme do uzavíratelné dózy.

Na tofu v dóze nasypeme Podravku/Kuchárka.

Dózu uzavřeme a řádně s ní zatřepeme.

Otevřeme a zkontrolujeme, zda je tofu jemně! obaleno kořenící směsí. Opravdu nemusí být moc, nepřehnat to.

Znovu zavřeme a dáme zatím do ledničky.

Teď si oloupeme cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Nyní oškrabeme mrkev.

Oškrabanou mrkev škrabkou na brambory dále "škrábeme" po jejím obvodu tak, aby nám "odpadávaly" proužky mrkve.

Teď si připravíme zapékací mísu s víkem.

Pokud nemáme zapékací mísu s víkem, připravíme si zapékací mísu a alobal.

Troubu zapneme rozehřát na 200 stupňů.

Nyní si připravíme hlubší nepřilnavou pánev.

Na pánev nalijeme olivový olej. Po celém povrchu pánve.

Olej rozpálíme.

Na rozpálený vhodíme na drobno nakrájenou cibuli.

Cibuli smahneme do zlatova.

Na cibulku, která je osmahnutá tak akorát do zlatova nasypeme všechny proužky mrkve.

Mrkev s cibulí a olejem  řádně promícháme.

Nyní mrkem restujeme, dokud nezačně být místy tmavší.

Když už je mrkev sem tam pěkně tmavá, vypneme pod pánví plamen a necháme tam mrkev ještě "docházet".

Zatím co mrkev "dochází", vymažeme si zapékací mísu po celé ploše olivovým olejem.

Do olivovým olejem vymazané zapékací mísy nasypeme všechny těstoviny.

Těstoviny zasypeme sušenou petrželkou, klidně i celý pytlíček.

Těstoviny s petrželkou řádně promícháme.

Teď k tomu vyklopíme celou pánev = orestovanou mrkev s cibulí a olivovým olejem.

Opět to všechno pořádně promícháme.

Teď si vyndáme okořeněné tofu z ledničky.

Okořeněné tofu vysypeme na promíchanou směs.

Protože jsme s tofu předtím pořádně třásli, když ho teď vyklopíme do zapékací mísy, zbyde v dóze po něm sem tam trocha koření. Proto do té dózy nalijeme cca 3-4cm vody, dózu znovu zavřeme a zas s ní řádně zatřeseme. Tak se koření dostane do vody.

Tuto vodu použijeme za chvíli na podlití směsi.

Nejdřív ale i tofu se směsí, tentokrát však jemně, promícháme.

Teď vezmeme dózu s vodou po kořeněném tofu a opatrně s ní směs pokropíme a maličko jí i podlijeme. Maličko znamená opravdu cca 2milimetry.

Zbytek vody ale nevyléváme, postupně, jak se bude směs péci, vylejeme jí tam do zapékací mísy na tu a pod tu směs všechnu.

Tak a teď zapékací místu přikryjeme. ( Pokličkou nebo alobalem ).

Lhostejno, zda už je trouba na požadovaných 200 stupňů předehřátá,  vložíme přikrytou zapékací mísu do trouby.

Směs zapékáme cca 10 - 15 minut. Čas odvozujeme od tuhosti tofu.

V průběhu zapékání ale opravdu zakapáváme a dopodléváme vodou z dózy.

Po cca 10ti - 15ti minutách sundáme pokličku/alobal a troubu přepneme na grilování shora.

Teplotu necháme na 200 stupňů.

Grilujeme, dokud hodní vrstva nezačne vypadat s náběhem do hnědnutí. Hlídáme si to, byla by škoda tuhle dobrotu připálit.

Jakmile začne horní vrstva chytat náběh do tmava, vyndáme z trouby.

Troubu vypneme.

Směs teď hned úplně ze spodu, kde je pokrm nejvhlčí, podhrábneme a promícháme.

No a přivoníme a můžeme si začít pochutnávat.

Dobrou chuť. 


© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky