Sójové kostky s petrželkou, na kmíně.

04.11.2021

Sójové kostky s petrželkou, na kmíně.

Suroviny:

1 malý balíček/ půl velkého balíčku ( velký = 300gramů ) sójových kostek

slunečnicový olej

sójová omáčka tmavá

kmín celý

sůl, pepř

1 velká cibule

balíček sušené petrželky/ hrst čerstvé petrželky

1/2 balení bezvaječných těstovin

Postup:

Cca 2 hodiny před tím, než se pustíme do vaření si dáme namočit sójové kostky =

Připravíme si větší mísu a poklici, která jí přikryje.

V rychlovarné konvici uvedeme vodu k varu, případně prostě v konvici či hrnci uvaříme vodu.

Sójové kostky vysypeme do větší mísy.

Na sójové kostky nalijeme vroucí vodu, hodně vody.

Mísu přiklopíme připravenou poklicí.

Necháme máčet.

Připravíme si velký hrnec, cedník a všechny další ingredience.

Mezitím, co se namáčí sójové kostky, uvaříme si dle návodu na obalu bezvaječné těstoviny na al dente =


Do velkého hrnce nalijeme cca 3 cm pod okraj studenou vodu.

Do vody nasypeme cca 1 lžičku soli.

Přiklopíme pokličkou.

Dáme vařit.

Otevřeme si balíček bezvaječných těstovin.

Připravíme si cedník a "něco" pod něj - talíř, nějaký podnos s okrajem atd....

Připravíme si "podběračku".

Když se voda začne vařit, nasypeme do ní půlku pytlíku bezvaječných těstovin  a ihned promícháme.

Necháme bez pokličky znovu přijít k varu.

Když voda začne opět vřít, ztlumíme plamen na nejméně a po dobu uvedenou na obalu necháváme provařovat, průběžně podmícháváme.

Do prázdného dřezu si připravíme cedník.

Když uplyne čas, po který jsme měli těstoviny vařit, sundáme hrnec z plotny a velmi opatrně ho slijeme do cedníku připraveného ve dřezu.

Nyní odkapaný cedník postavíme na připravený talíř-podložku a necháme stranou pro následné použití.

A teď,  po těch cca 2 hodinách, co se nám namáčeli, slijeme namočené sójové kostky do cedníku.

Mísu, ve které se namáčely vytřeme kuchyňskou papírovou utěrkou. Nevyhodíme jí, necháme si jí na další použití během vaření.

Nyní sójové kostky hrstičku po hrstičce řádně "vyždímáme".

Vymačkané sójové kostky vracíme zpět do vytřené mísy, ve které namáčely.

Když jsou všechny sójové kostky zpět v míse, osolíme a opepříme je.

Osolené a opepřené sójové kostky zasypeme nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou/sypanou sušenou petrželkou.

Řádně to promícháme a odstavíme.

Nyní si oloupeme cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Připravíme si wok/ hlubší větší hrnec a nalijeme do něj po dně slunečnicový olej. Připravíme na plotnu.


Do větší sklenky si nalijeme v poměru 2 dílky : 4-5 dílkům sójovou omáčku : studenou vodu.

Ve woku/kastrolu rozpálíme slunečnicový olej.

Na rozpálený olej nasypeme na drobno nasekanou cibuli.

Cibuli smahneme do náběhu na do zlatova.

Na takto osmahnutou cibuli nasypeme všechny sójové kostky.

Sójové kostky s cibulí a olejem řádně spojíme = promícháme.

Nyní necháváme sójové kostky osmahnout, dokud nebudou místy tmavší.

Když jsou sójové kostky místy tmavší, zakapeme je čistou = neředěnou sójovou omáčkou.

Necháme ještě cca 2-3 minuty restovat.

Teď celou směs zasypeme celým kmínem. Tak akorát hustě.

Promícháme.

Nyní vše zalijeme sójou rozmíchanou ve vodě.

Ztlumíme pod tím plamen, přikryjeme pokličkou a necháme dusit.

Průběžně na to koukáme a mícháme to.

Ochutnáváme tuhost sójových kostek.

Když jsou tak krásně "akorát", zasypeme to všechno další porcí petrželky.

Vypneme plamen.

Na chladnoucí ploténce necháme dle libosti dojít.

Podáváme s uvařenými těstovinami.

Dobrou chuť! 

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky