"Segedín"

25.10.2021

Veganský segedínský guláš

Suroviny:

1 malý balíček/ půl velkého balíčku ( velký = 300gramů ) sójových kostek

balíček = půl kila kysaného zelí

2 velké cibule

může být/ nemusí - 2 stroužky česneku

2 balíčky sypané papriky/ gulášové, lahůdkové, maďarské, sladké - výběr je na Vás  

slunečnicový olej

sůl, pepř, celý/drcený kmín

může být/nemusí - 1 kostka zeleninového bujónu

veganský bílý jogurt

Postup:

Cca 2 hodiny před tím, než se pustíme do vaření si dáme namočit sójové kostky =

Připravíme si větší mísu a poklici, která jí přikryje.

V rychlovarné konvici uvedeme vodu k varu, případně prostě v konvici či hrnci uvaříme vodu.

Sójové kostky vysypeme do větší mísy.

Na sójové kostky nalijeme vroucí vodu, hodně vody.

Mísu přiklopíme připravenou poklicí.

Necháme máčet.

Připravíme si velký hrnec, cedník a všechny další ingredience.

Po těch cca 2 hodinách slijeme namočené sójové kostky do cedníku.

Mísu, ve které se namáčely vytřeme kuchyňskou papírovou utěrkou. Nevyhodíme jí, necháme si jí na další použití během vaření.

Nyní sójové kostky hrstičku po hrstičce řádně "vyždímáme".

Vymačkané sójové kostky vracíme zpět do vytřené mísy, ve které namáčely.

Když jsou všechny sójové kostky zpět v míse, osolíme a opepříme je.

Promícháme a odstavíme.

Nyní si oloupeme cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Pokud chceme použít česnek, také jej oloupeme a připravíme do lisu na česnek či na struhátko/třítko na česnek.

Připravíme si nádobu na lák z kysaného zelí.

Pytlíček s kysaným zelím nahoře rozstřihneme.

Rozstřižený pytlíček pevně uchopíme a tlakem z něj vymačkáme všechen lák do připravené nádoby.

Samotné kysané zelí vyndáme na krájecí plochu a velkým nožem s dlouhou čepelí je pokrájíme na kousky velikosti cca 2x2 cm.

Teď nalijeme do velkého připraveného kastrolu dostatek = cca 0,5cm nad dno, slunečnicový olej.

Olej rozpálíme.

Na rozpálený olej nasypeme všechnu pokrájenou cibuli.

Smahneme jí do náběhu na do zlatova.

Když je tak akorát do náběhu na do zlatova, zmírníme pod ní plamen a dále jí necháváme krásně slovnatět.

Za nějakou chvíli, může být čtvrt hodina, ale i pět minut, dle Vaší chuti, pokud jej máme připravený k použití, k cibuli hodíme i prolisovaný/utřený česnek.

Cibuli s česnekem řádně promícháme.

Přidáme plamen pod hrncem a necháme česnek rozvonět.

Když začne česnek krásně vonět, případně pokud vaříme bez něj tak když je cibule tak akorát sklovnatá, hodíme na to všechny sójové kostičky.

Sójové kostky s cibulí (a česnekem) řádně promícháme.

Necháme restovat, dokud kostičky nezačnou místy nabírat tmavší nádech.

Mezitím si připravíme k ruce studenou vodu na opakované zalití směsi a kostku zeleninového bujónu.

V okamžiku, kdy kostičky začnou nabírat místy tmavší nádech, ztlumíme plamen a vše zasypeme připravenou sypkou paprikou. Vysypeme na kostičky s cibulí ( a česnekem) oba dva pytlíčky paprik.

Souběžně to hned mícháme.

Jakmile jsme papriku spojili se sójovými kostkami, zalijeme tuto směs cca 1 cm nad ní studenou vodou.

Promícháme to.

Plamen přidáme na nejvíc.

- může být/ nemusí - Do hrnce vhodíme připravenou kostku zeleninového bujónu.

Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.

Když se to začne vařit, ztlumíme oheň a necháme provařovat dokud sójové kostky nejsou měkké al dente.

Občas promícháváme.

V okamžiku, kdy už jsou sójové kostky dostatečně al dente, přidáme k nim všechno kysané zelí.

Promícháme to. Řádně.

Nyní okmínujeme.

Zalijeme opět cca 1 cm nad okraj směsi studenou vodou.

Promícháme.

Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.

Když se to začne vařit, ztlumíme plamen a opatrně ochutnáme.

Dle chuti můžeme nechat takto provařovat a promíchávat, případně hned přidat trochu láku z kysaného zelí, nebo prozatím nechat provařovat, po chvíli opět ochutnat a lák dolít, promíchat, atd. Případně dosolit ... to musíme volit čistě dle osobní chuti.

Každopádně provařujeme, dokud není zelí krásně měkké. Což může trvat i hodinu.

Když zelí změkne, vypneme hořák, a do guláše přidáme 3 - 4- 5 polévkových lžic bílého sójového jogurtu. Řádně promícháme.

Zatím neodstavujeme ze sporáku, necháváme krásně propojit jogurt s gulášem.

A pak už jen : Dobrou chuť.

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky