Růžičková kapusta zapečená s marinovaným tofu, kukuřičnou strouhankou a pažitkou

29.10.2021

4Chutné, rychlé.

Suroviny :

cca 250gramů růžičkové kapusty / 3/4 balení mražené růžičkové kapusty

cca 250cl = dvouapůldeckový  hrnek jemné kukuřičné strouhanky

2 balíčky marinovaného tofu / marinované tofu je povětšinou baleno po dvou plátcích, na přípravu tohoto pokrmu použijeme 3 plátky

1 pytlíček sekané sušené pažitky

slunečnicový olej

Postup vaření s ČERSTVOU kapustičkou :

Připravíme si zapékací mísu s víkem.

Pokud nemáme zapékací mísu s víkem, připravíme si zapékací mísu a alobal.

Troubu zapneme rozehřát na 200 stupňů.

Mísu po  dně mírně potřeme slunečnicovým oleje. Opravdu jen párkrát přetřeme mašlovačkou/prsty.

Připravíme si cedník.

Růžičkovou kapustu zbavíme horních slupek.

Takto očištěnou růžičkovou kapustu propláchneme v cedníku pod tekoucí teplou vodou. 

Očištěnou růžičkovou kapustu rozkrojíme na půl.

Rozkrojenou růžičkovou kapustu nasypeme do připravené promazané zapékací mísy. Tak akorát, aby pokryla dno. Netvoříme z ní další "patro"/vrstvu.

Připravíme si uzavíratelnou dózu na uskladnění jednoho plátku marinovaného tofu.

Otevřeme obě balení marinovaného tofu.

Vyndáme všechno tofu z obalu.

Jeden plátek tofu a všechnu tekutinu z obou balení přelijeme a přednáme do připravené uzavíratelné dózy.

Dózu s tofu uskladníme do ledničky.

Nyní si všechny 3 plátky marinovaného tofu nakrájíme na kostičky velikosti cca 0,5 x 0,5cm.

Teď to tofu přisypeme k půlkám růžičkové kapusty do zapékací mísy.

Mísu přikryjeme pokličkou a protřepeme,

Pokud nemáme mísu s pokličkou = používáme alobal, tak směs jemně promícháme.

Na promíchanou směs vysypeme pytlíček sušené sekané pažitky.

Opět protřepeme/promícháme.

Připravíme si uzavíratelnou nádobu na jemnou kukuřičnou strouhanku.

Otevřeme si balení jemné kukuřičné strouhanky a přesypeme jí do připravené nádoby.

Teď bereme jemnou kukuřičnou strouhanku do hrstí a směs v zapékací míse s ní "zasypáváme", nešetříme.

Když jsme směs takto zasypali, opět protřepeme/promícháme.

Teď směs kukuřičnou strouhankou již jen jemně "popřášíme" po povrchu.

Maličko směs zhora zakápneme slunečnicovým olejem.

Maličko směs podlijeme čistou studenou vodou.

Přikryjeme pokličkou/alobalem.

Lhostejno, zda už je trouba na požadovaných 200 stupňů předehřátá, vložíme přikrytou zapékací mísu do trouby.

Směs zapékáme cca 5 minut.

Po cca 5ti minutách sundáme pokličku/alobal a troubu přepneme na grilování shora.

Teplotu necháme na 250 stupňů.

Grilujeme, dokud hodní vrstva nezačne vypadat s náběhem do hnědnutí. Hlídáme si to, byla by škoda tuhle dobrotu připálit.

Může to trvat i půl hodiny.

Důležité je také kontrolovat nožíkem tuhost růžičkové kapusty.

Neměla by přehnaně změknout. Měla by nakonec být jen malinkato mírně více, než al dente.

Jakmile začne horní vrstva chytat náběh do tmava/ růžičková kapusta je jen malinkato mírně více, než al dente, vyndáme to z trouby.

Troubu vypneme.

Jídlo vyndáme z trouby, aby kapustičky zbytečně dál neměkly.

No, a nyní již jen : "Dobrou chuť"

+

POKUD budeme vařit s MRAŽENOU růžičkovou kapustou:

Bez ohledu na názory dietních specialistů, nutričních specialistů, lékařů, mistrů kuchařů atd., já nabídnu tento postup rozmražení zmražené růžičkové kapusty:

Připravíme si buďto

1) velký hrnec a pařáček, nebo

2) soupravu na napařování pokrmů.

1) Do velkého hrnce nalijeme pod pařáček vroucí vodu.

Na pařáček ve velkém hrnci, ve kterém již je dole nalitá vroucí voda nasypeme požadované množství zmražené růžičkové kapusty.

Přiklopíme pokličkou.

Průběžně růžičkovou kapustu na pařníčku obracíme, aby se rozmrazovala všechna a rovnoměrně.

Kontrolujeme, kdy už jde růžičková kapusta hladce rozkrojit?

To je ten moment, kdy vyndáme pařáček z hrnce a takhle na něm necháme kapustičky odpočívat do doby použití.

Vodu nevylíváme, použijeme jí následně.

2) Do hrnce pod napařovací nádobu nalijeme vroucí vodu.

Na napařovací nádobu, která stojí na hrnci s vroucí vodou nasypeme požadované množství zmražené růžičkové kapusty.

Přiklopíme pokličkou.

Průběžně růžičkovou kapustu v napařovací nádobě obracíme, aby se rozmrazovala všechna a rovnoměrně.

Kontrolujeme, kdy už jde růžičková kapusta hladce rozkrojit?

To je ten moment, kdy sundáme napařovací nádobu z hrnce a takhle v ní necháme kapustičky odpočívat do doby použití.

Vodu nevylíváme, použijeme jí následně.

Připravíme si zapékací mísu s víkem.

Pokud nemáme zapékací mísu s víkem, připravíme si zapékací mísu a alobal.

Troubu zapneme rozehřát na 200 stupňů.

Mísu po dně mírně potřeme slunečnicovým oleje. Opravdu jen párkrát přetřeme mašlovačkou/prsty.

Rozmraženou růžičkovou kapustu rozkrojíme na půl.

Rozkrojenou růžičkovou kapustu nasypeme do připravené promazané zapékací mísy. Tak akorát, aby pokryla dno. Netvoříme z ní další "patro"/vrstvu.

Připravíme si uzavíratelnou dózu na uskladnění jednoho plátku marinovaného tofu.

Otevřeme obě balení marinovaného tofu.

Vyndáme všechno tofu z obalu.

Jeden plátek tofu a všechnu tekutinu z obou balení přelijeme a přednáme do připravené uzavíratelné dózy.

Dózu s tofu uskladníme do ledničky.

Nyní si všechny 3 plátky marinovaného tofu nakrájíme na kostičky velikosti cca 0,5 x 0,5cm.

Teď to tofu přisypeme k půlkám růžičkové kapusty do zapékací mísy.

Mísu přikryjeme pokličkou a protřepeme,

Pokud nemáme mísu s pokličkou = používáme alobal, tak směs jemně promícháme.

Na promíchanou směs vysypeme pytlíček sušené sekané pažitky.

Opět protřepeme/promícháme.

Připravíme si uzavíratelnou nádobu na jemnou kukuřičnou strouhanku.

Otevřeme si balení jemné kukuřičné strouhanky a přesypeme jí do připravené nádoby.

Teď bereme jemnou kukuřičnou strouhanku do hrstí a směs v zapékací míse s ní "zasypáváme", nešetříme.

Když jsme směs takto zasypali, opět protřepeme/promícháme.

Teď směs kukuřičnou strouhankou již jen jemně "popřášíme" po povrchu.

Maličko směs zhora zakápneme slunečnicovým olejem.

Maličko směs podlijeme vodou z hrnce v kterém/na kterém se rozmrazovala růžičková kapusta.

Přikryjeme pokličkou/alobalem.

Lhostejno, zda už je trouba na požadovaných 200 stupňů předehřátá, vložíme přikrytou zapékací mísu do trouby.

Směs zapékáme cca 5 minut.

Po cca 5ti minutách sundáme pokličku/alobal a troubu přepneme na grilování shora.

Teplotu necháme na 250 stupňů.

Grilujeme, dokud hodní vrstva nezačne vypadat s náběhem do hnědnutí. Hlídáme si to, byla by škoda tuhle dobrotu připálit.

Může to trvat i půl hodiny.

Důležité je také kontrolovat nožíkem tuhost růžičkové kapusty.

Neměla by přehnaně změknout. Měla by nakonec být jen malinkato mírně více, než al dente.

Jakmile začne horní vrstva chytat náběh do tmava/ růžičková kapusta je jen malinkato mírně více, než al dente, vyndáme to z trouby.

Troubu vypneme.

Jídlo vyndáme z trouby, aby kapustičky zbytečně dál neměkly.

No, a nyní již jen : "Dobrou chuť"

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky