Bílé tofu = tofu natural, jako příloha
Bílé tofu jako příloha
Tofu se prodává v praktických baleních, ideální je balíček ve kterém jsou buď dva tenčí plátky, nebo jeden silnější plátek. Já ráda pracuji s plátkem cca 1-1,5cm silným.
Tofu je náchylné se kazit, proto po otevření balíčku doporučuji i s nálevem, který tam většinou je, množství, které neplánujeme spotřebovat, ihned přendat do uzavíratelné dózy a vrátit do ledničky. Tam takhle ale také nevydrží moc dlouho, zkušenost je, že tak 2-3,4dny.
Tofu, které chceme zpracovat můžeme buďto restovat nebo dusit. Nebo obojí. Můžeme ho ale i grilovat.
Za tím účelem si ho můžeme sami nakořenit, nebo jen nasolit a opepřit. Úplně bez okořenění bych ho ale nezpracovávala. Jaké koření použijeme je jen a pouze úplně na nás. Mně například chutná "naložené" v koření na ryby a zakapané citronem. Tak ho připravujeme krom jiného i na Štědný večer. Chutné je také posolené, opepřené a zaprášené sypkou paprikou. Nicméně, fantazii se meze nekladou - grilovací koření, koření na steak atd, opravdu všemožné směsi, které normálně končí na mase či v masových směsích.
Okořeněné tofu můžeme nechat uležet v uzavřené dóze v ledničce, nebo záhy zpracovat.
Samotné zpracování tofu záleží na tom, k čemu, jakou přílohou má být?
Můžeme ho jednoduše orestovat =
na nepřilnavé pánvi rozpálíme malinkaté množství slunečnicovoho olej,
když je olej rozpálený, stáhneme plamen tak na střed,
na olej poklademe plátky tofu a na středním až mírném ohni z obou stran restujeme, ideálně cca 7minut z každé strany.
Pochopitelně hlídáme, aby se nepřipalovalo a pohledově přizpůsobujeme teplo pod pánví.
Můžeme ho jednoduše podusit =
v hrnku si připravíme zeleninový vývar ( kousek zeleninového bujónu rozpustíme ve vroucí vodě ) a necháme mírně vychladnout,
pak na nepřilnavé pánvi rozpálíme malinkaté množství slunečnicovoho olej,
když je olej rozpálený, stáhneme plamen tak na střed,
na olej poklademe plátky tofu a na středním až mírném ohni z obou stran restujeme, cca 1-2minutky.
Když je tofu takto krátce orestované, zmírníme plamen na minimum a přilijeme trochu vývaru. Může prskat a první zálivka se může rychle vypařit, ale to je úplně v pořádku. Proto opravdu na poprvé malinko a pak přilíváme.
Přikryjeme pokličkou a na nejmírnějším plameni dusíme do měkka.
Měkkost konrolujeme nožíkem.
Jakmile je tofu akorát měkké, vyndáme ho z pánve. Možná nám v ní zbyde i výborný "výpek".
Také ho můžeme ugrilovat = na kontaktním grilu, potřené olejem, doporučuji ale horní víko nechat mírně nad tofu.
Takto upravené tofu je vynikající příloha/náhražka sýra, masa i vajec, například.
Budu dále psát recepty na hlavní chody, ve kterých se uplatní.
Úplně stejně, jak výše uvedeno, můžeme pracovat s tofu nakrájeným na jaké- koliv šířky a výšky a tak vytvářet všelijaké "hranolky" či prostě křupavé "zobání" či "sýr". Je to super dobrota a hodí se vždy. Tofu na menší kostičky či kousky je bezvadné do salátů, dušené či restované zeleniny atd. I takové recepty plánuji sepsat.
Tofu je stálice v naší veganské kuchyni. Ale ani tak není jeho spotřeba nijak enormní. Protože veganská strava je opravdu pestrá. Takže se na něj dostane někdy ani ne jednou do týdne. Ale v ledničce je k případnému zpracování pár balíčků přichystaných pořád.



