Polévka z konzervovaných fazolí s cibulí, mrkví, pastiňákem, bezvaječnými vlasovými nudlemi a petrželkou
Další vynikající polévka například na chladné dny, při nachlazení a nebo třeba když Vás bolí zuby a potřebujete se zasytit něčím tekutějším.
Suroviny:
3 libovolné konzervy fazolí, osobně doporučuji, aby jedna plechovka byly fazole v rajčatové omáčce
2 střední mrkve
1/2 středního pastiňáku/kořene petržele - s pastiňákem bude polévka výrazně sladší
( ROZDÍL mezi pastiňákem a petrželí:
Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim. Když bývalo dříve počasí v létě o dost chladnější, než je dnes, pěstoval se pastinák nejen pro kořen, ale i pro nať. Kde se nedařilo celeru, doporučovalo se pěstování pastináku. Teď je to podobné, s tím rozdílem, že ho lze doporučit tam, kde se nedaří petrželi.
Pozor, abyste se v obchodě nepřehmátli! Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene. Pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, který zůstane po seříznutí světlý.
Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá ale do mnohem většího objemu, je výnosnější. Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Okopávejte ho, sklízejte listy, jednoťte, když nesvítí sluníčko. A oblečte se tak, aby se listy nedotýkaly vašeho těla, rukou a obličeje. Dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat alergii, od zarudnutí pokožky až k tvorbě puchýřků. Takže do pastináku nejlépe v teplákové soupravě.
Při dobývání zeleniny na podzim a jejím uskladňování už žádné nebezpečí nehrozí. Pastinák skladujte ve vlhkém písku. Volně uložený po Novém roce začíná vadnout, "gumovatět". ZDROJ:
https://region.rozhlas.cz/neplette-si-pastinak-s-petrzeli-jak-se-vyznat-v-korenove-zelenine-7236269 )
2 střední cibule
bezvaječné vlasové nudle
olivový olej
sůl, pepř
petrželka - sušená, sypaná/čerstvá
Postup:
Připravíme si velký hrnec s pokličkou.
Do hrnce nalijeme po dně olivový olej.
Hrnec si prozatím připravíme na studenou plotnu.
Oloupeme si cibule.
Oškrabeme si mrkve a pastiňák/kořen petržele.
Cibuli nakrájíme na kostičky cca 1cm x 1cm.
Mrkev nakrájíme na kostičky také cca 1cm x 1cm.
Pastiňák/petržel nakrájíme na kostičky cca 0,5 x 0,5cm.
Otřeme si vršky konzerv s fazolemi.
Otřené konzervy si otevřeme.
Pod hrncem napneme plamen a rozpálíme olivový olej, který v něj již je nalitý.
Na rozpálený olivový olej vsypeme
1) nakrájenou cibuli
Nakrájenou cibuli smahneme, dokud nezačne mírně sklovnatět a nabírat nádech na do zlatova.
Když cibule začne mírně sklovnatět a nabírat nádech na do zlatova,
2) přihodíme k ní nakrájenou mrkve.
Pěkně to spolu všechno zamícháme.
Všechno to teď spolu opět smahneme, dokud nezačne i mrkev mírně sklovnatět a nabírat sem tam tmavší nádech.
Když začne i mrkev mírně sklovnatět a nabírat sem tam tmavší nádech,
3) přisypeme k tomu všemu nakrájený pastiňák/petržel.
Pěkně to spolu všechno zamícháme.
Všechno to teď spolu opět smahneme, dokud nezačne všechna zelenina být ale opravdu jen sem tam tmavší.
Nyní směs osolíme a opepříme.
Pěkně to spolu všechno zamícháme.
Necháme minutku provařovat.
Za opravdu chviličku ( ani jsme to nepodlévali, ani jsme to nepřiklápěli pokličkou) do hrnce jednu po druhé vyklopíme celé otevřené konzervy fazolí = i s lákem!
Řádně promícháme.
Pokud se v plechovkách uchytily nějaké fazole, nalijeme do nich vodu a promícháme je. Až fazole "osvobodíme" od stěn, všechno to nalijeme k polévce do hrnce.
+ ať už jsme do hrnce nalili nějakou vodu z konzerv po fazolích, či ne, teď ho hrnce nalijeme tolik vody, aby byla cca 15cm nad všechnu zeleninu.
Přiklopíme pokličkou.
Přivedeme k varu. Mně to, než se to začlo vařit na druhém největším hořáku, trvalo 5-6 minut.
Když polévka začne vřít,
ztlumíme plamen
a provařujeme dalších cca 5 - 6 minut.
Po těchto cca 5 - 6ti minutách do polévky nasypeme bezvaječné vlasové nudle. Množství je na Vás.
Řádně promícháme, ode dna.
Přivedeme k varu.
Když to začne vřít,
ztlumíme plamen na nejméně a provařujeme cca 8 - 10 minut.
Po cca necelých 10ti minutách do polévky nasypeme petrželku.
Promícháme.
Přiklopíme pokličkou.
A vaříme dalších cca 6 - 8 minut.
Pak zkontrolujeme tuhost nudlí.
Pokud jsou al dente, bez obav pod hrncem vypneme hořák a pod pokličkou necháme libovolně dlouho dojít - hlídáme si ale, aby vlasové nudle zbytečně nanabyly.
No a pak už jen dobrou chuť!