Polévka/omáčka z dýně hokaido

21.10.2021

Hustotu této polévky/omáčky určujete Vy.

Suroviny :

1 celá dýně hokaido

olivový/slunečnicový olej

1 větší cibule

1 - 2 stroužky česneku, nemusí být. Hodí se spíše do polévky, pokud zamýšlíte omáčku, můžete ho vynechat.

1 kostka zeleninového bujónu

sůl, pepř

kari koření v pytlíčku

Dýni hokaido vydrhneme kartáčkem.

Dýni hokaido přesekneme ( sekáčkem na maso ).

Z dýně hokaido vydlabeme všechna semínka a "vlásky". Zůstane "jen" dužina přirostlá ke slupce a slupka samotná.

Nyní si dýni hokaido velkým ostrým nožem nakrájíme na cca centimetrové proužky a ty pak dále nakrájíme na cca 1cmx1cm velké kostičky.

Cibuli oloupeme.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Česnek oloupeme.

Oloupaný česnek připravíme do lisu na česnek, případně nastrouháme na struhátku na česnek.

Olej ( dle chuti slunečnicový nebo olivový ) nalijeme do velkého hrnce.

Olej v hrnci rozpálíme.

Do rozpáleného oleje nasypeme cibuli.

Cibulku necháme mírně do zlatova.

Na mírně do zlatova osmahlou cibulku vsypeme kostičky dýně hokaido.

Řádně promícháme cibuli, olej a dýně dohromady.

Nyní necháme dýni restovat.

Když je dýně místy tmavší, osolíme a opepříme jí.

Pokud jej máme připravený, tak teď to toho všeho přidáme prolisovaný/nastrouhaný česnek a opět řádně promícháme.

Ztlumíme plamen a ještě chvíli dýni s cibulí a česnekem restujeme.

Nyní dýni zasypeme kari kořením. ( cca půl pytlíčku, může být i méně. Na poprvé doporučuji méně, přeci jen, každé kari je jinak aromatické a někomu nemusí být úplně po chuti. )

Řádně vše promícháme.

Teď vše zalijeme jen pár milimetrů nad okraj směsi studenou vodou.

Vhodíme kostičku zeleninového bujónu.

Přiklopíme pokličkou.

Přidáme plamen a přivedeme k varu.

Promícháme.

Ztlumíme plamen na nejméně a dusíme.

Průběžně kontrolujeme, zda je dýně již úplně měkká.

Když je dýně již úplně měkká, odstavíme z ohně a ponorným mixérem ( není třeba se ho bát ) zcela rozmixujeme.

A teď je na Vás - jako omáčka hotovo.

Jako polévka dolít studenou vodou.

Znovu přivést k varu.

Až se začne vařit, ztlumit plamen a nechat prohřívat. Ochutnat a případně dokořenit = dosolit, dopepřit, může být i kapka ostrého oleje, či jak Vám chutná. 

Až uznáte, sundat z plotny a servírovat.

Může být s pečivem, ale omáčka může být také s veganským houskovým knedlíkem https://receptybudoucnosti.cz/recipe/vegansky-houskovy-knedlik/

a brusinkovým džemem. Opravdu jak svíčková. Chutné. 


© 2008 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky