Plněné papriky

22.10.2021

Na plněné papriky používám nejraději klasické "bílé"= maďarské papriky. Můžete ale použít i červené, žluté, oranžové. Prostě dle chuti a nabídky v obchodě.

Suroviny:

1 velké balení (300g) sójových kostek

sůl, pepř, balíček sušené drcené majoránky

může být, ale nemusí, třtinový cukr

4 pěkné = větší, pevné papriky

slunečnicový olej

1 střední cibule

1 kostka zeleninového bujónu

1 velká ( 140gramů) plechovka rajčatového protlaku

Postup:

Cca 2 hodiny před tím, než se pustím do vaření si připravím sójové kostky :

Sójové kostky nasypu do velké mísy.

Sójové kostky v míse řádně zaliji vroucí vodou.

Mísu přikryji a nechám ty cca 2 hodiny odstát.

Po těch cca 2 hodinách sliji sójové kostky do síta.

Mísu, ve které se namáčely vytřu papírovou kuchyňskou utěrkou, kterou pak budu klidně používat celou dobu vaření na další utírání atd.

Nyní musím sójové kostky vymačkat = nabírám do rukou namočné sójové kostky, po hrstičkách, a vymačkávám je.

Vymačkané kostky přendavám zpět do vytřené mísy.

Když jsou všechny sójové kostky zpět v míse, vyndám si robot a všechny kostky rozdrtím na hrubší drť.

Tuto sójovou hrubší drť osolím ( nemusíme se bát osolit více, ale na druhou stranu určitě opatrně, chce to odhad ), opepřím a nasypu do ní celý balíček sušené drcené majoránky.

Takto okořeněnou sójovou drť řádně promíchám a nechám odstát.

Na papriky jí nepoužiji všechnu. Zbytek zamrazím na další použití v uzavíratelném sáčku. Je to praktické.

Když okořeněná promíchaná sójová drť odpočívá, důkladně omyji papriky.

Ostrým nožem s delší tenčí čepelí vykrojím z paprik jadřinec.

Vykrájené papriky si položím na velký talíř.

Na sporák si připravím kastrol.

Oloupu si cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájím na drobno.

Do připraveného kastrolu naliji po dně slunečnicový olej.

Nyní okořeněnou sójovou drtí opatrně, ale plně naplním papriky. Pozor, netlačíme na to, papriky by mohly prasknout po obvodu.

V kastrolu rozpálím olej.

Když je olej rozpálený, vložím na ně naplněné papriky a ze všech stran je opatrně osmahu.

Osmahnuté papriky z hrnce vyndám na talíř, na kterém byly původně.

Nyní do stále rozpáleného oleje po paprikách nasypu všechnu na drobno nakrájenou cibuli.

Cibuli osmahnu do zlatova.

Nyní osmahnutou cibuli zaliji vodou. Zatím jen mírně.

Do toho vyklopím celý rajčatový protlak a řádně rozmíchám.

Do rozmíchaného rajčatového protlaku přihodím kostku zeleninového bujónu a nechám ho rozpustit.

Když je bujón rozpuštěný, ochutnám a případně dosolím, dopepřím či i osladím. To je individuální. Pak do té omáčky vložím osmahnuté papriky a doliji vodu dle uvážení. ( aby bylo dost omáčky)

Přiklopím pokličkou a přivedu k varu.

Když se to začne vařit, ztlumím plamen a provařuji, dokud nejsou papriky měkké.

Měkkost paprik kontroluji "popíchnutím".

Pokud se Vám omáčka zdá řídká, můžete zahustit jíškou, ale většinou není potřeba. Nicméně, pokud zahušťujete, nechte pak ještě min. 7-10minut povařit.

No a pak již jen "Dobrou chuť"

Ideální příloha samozřejmě "čistá" rýže nebo např. veganský houskový knedlík.

© 2008 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky