Ochucená rýže

22.10.2021

Takto připravená rýže může být buď sama o sobě chutnou přílohou, nebo tzv. "základem" pro její další dochucování. 

Suroviny :

rýže sypaná, půl pytlíčku

1 větší cibule

olivový olej

sůl

1 kostra zeleninového bujónu


Cibuli oloupeme.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Rýži nasypeme do síta a propláchneme.

Propláchnutou rýži necháme okapávat.

V hrnci rozpálíme olivový olej.

Na rozpálený olivový olej nasypeme na drobno nakrájenou cibuli.

Cibuli na rozpáleném oleji smahneme do zlatova.

Když je cibule do zlatova, vyklopíme na ní rýži ze síta.

Cibuli s rýží řádně promícháme.

Promíchanou cibuli s rýží necháme 1-2 minutky restovat.

Nyní vše zalijeme cca 2cm nad okraj studenou vodou.

Teď to osolíme - cca 0,5 - 1 menší lžičkou soli.

Nyní  do toho všeho vhodíme kostku zeleninového bujonu.

Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.

Promícháme.

Ztlumíme plamen a necháváme pozvolna provařovat do změknutí.

Tuhost rýže kontrolujeme.

Případně přiléváme vroucí vodu.

Když je rýže tak akorát, odstavíme z plotny.

Můžeme ještě nechat dojít pod pokličkou. To záleží na tom, jakou rýži jsme použili. Rýži na rizoto necháme "zvláčnět", rýži tužšího typu necháme raději odkrytou, aby zůstala pěkně sypká. 

© 2008 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky