Královna množství náplní a způsobů přípavy - tortilla

02.11.2021

V běžném = supermarkety atd., prodeji je jich spousta značek a i velikostí, většinou ale jen pšeničné.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tortilla

Tortillu můžeme naplnit v podstatě jakoukoliv zeleninou i ovocem a připravit vícero způsoby, vše dle momentální chuti, času a vybavení kuchyně.

Způsob příprav tortilly:

1) Placku vyndáme z obalu, připravíme si na ní mělký talíř.

Placku opláchneme z obou stran pod teplejší tekoucí vodou.

Tortillu jemně okapeme.

Opláchnutou, okapanou tortillu položíme na připravený talíř.

Talíř s tortillou vložíme do mikrovlnky a mikrovlnku zapneme na cca 20-30sekund.

Vyndáme talíř s tortillou z mikrovlnky a tortillu začneme plnit.

2) Placku vyndáme z obalu, připravíme si na ní mělký talíř.

Placku opláchneme z obou stran pod teplejší tekoucí vodou.

Tortillu jemně okapeme.

Opláchnutou, okapanou tortillu položíme na připravený talíř.

Na sporák si postavíme pánev s nepřilnavým povrchem/libovolnou pánev s kapkou oleje a pánev/olej na pánvi rozpálíme.

Ztlumíme pod pánví/olejem plamen a tortillu na něm z obou stra do mírného místy ztmavnutí restujeme.

Odstavíme pánev ze sporáku.

Talíř, na kterém jsme měli položenou okapanou tortillu otřeme do sucha.

Tortillu velmi opatrně vyndáme zpět na osušený talíř, na kterém byla původně.

Tortillu začneme plnit.

3) a) Kontaktní gril si předehřejeme na střední až nejvyšší stupeň.

Již naplněnou tortillu zabalíme "jako obálku" ( aby byla pevně uzavřená a náplň z ní nevypadávala.)

Tortillu zabalenou "jako obálku" vložíme do rozpáleného kontaktního grilu.

Grilujeme do mírného ztmavnutí tortilly.

3) b) Kontaktní gril si předehřejeme na střední až nejvyšší stupeň.

Již naplněnou tortillu zabalíme "jako obálku" ( aby byla pevně uzavřená a náplň z ní nevypadávala.)

Tortillu zabalenou "jako obálku" vložíme do alobalu.

Alobal na tortille pevně "zatáhneme".

Tortillu v dobře utaženém alobalu

vložíme do rozpáleného kontaktního grilu.

Grilujeme do mírného změknutí alobalu.
 
4) Rozehřejeme si nepřilnavou pánev či malé množství oleje na libovolné pánvi.
 
Již naplněnou, před tím opláchnutou a okapanou tortillu zabalíme "jako obálku" ( aby byla pevně uzavřená a náplň z ní nevypadávala.)

Tortillu zabalenou "jako obálku" vložíme na rozpálenou pánev/olej.
Restujeme do mírného ztmavnutí tortilly.

Náplně do tortilly :

1) Zelenina :

Meze se nekladou, dle chuti =

salátová okurka na malé kostičky, nebo na kolečka či půlkolečka, či nahrubo nastrouhaná

mrkev nahrubo nastrouhaná, nebo na maličké kostičky, kolečka či půlkolečka

listové saláty všeho druhu ( mixy prodávané v sáčcích, nebo doma na menší kousky natrhané saláty jako např.

  • Hlávkový salát.
  • Ledový salát.
  • Dubáček.
  • Čekanka
  • Římský salát
  • Lollo Rosso a Lollo Biondo.
  • Rucolla

    Polníček

    Cibule na drobno nebo na kolečka či půlkolečka

    Nakládaná/vakuovaná červená řepa na malé kostičky, nebo na kolečka či půlkolečka, či nahrubo nastrouhaná

    Rajčata

    Papriky všech barev

    Brokolice
    Ředkvičky

    Ředkev 

    Kedluben

    Květák

    Čerstvý baby špenát

    Všechny druhy fazolí - uvařené/udušené nebo z plechovky

    Kukuřice z plechovky nebo čerstvá

    Cuketa na malé kostičky, nebo na kolečka či půlkolečka, či nahrubo nastrouhaná

    Dýně na malé kostičky, či nahrubo nastrouhaná

    Pomeranč na malé kostičky, nebo plátky/proužky

    .................... atd., doplňte si sami.

    2) "Podklad"

    Tortillu můžeme, než jí začneme plnit, potřít :

    a) rostlinným margarínem

    b) veganskou paštikou - rozličných chutí a druhů viz. např. :

    https://pomohuvam.webnode.cz/l/veganske-pastiky/

    c) hummusem - v běžné nabídce ve verzi originál + rozličné příchutě, k dostání opět běžně např. v supermarketu Albert. 

    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Hummus#

    d) veganskými pomazánkami ( z tofu, cizrny atd., ) k dostání opět běžně např. v supermarketu Albert.

    e) můžeme jí potřít ale třeba i kečupem

    atd ... zas záleží na Vašich veganských zvyklostech a chutích.

    3)  Koření a bylinky
    ZCELA dle Vaší chuti. Samozřejmě, zvlášt, pokud neplánujete použít následně žádný dressing, budou užitečné a splní svou voňavou a chuťovou funkci. 

    Použít můžeme pochopitelně koření  a bylinky čerstvé i sušené. Mražené se nehodí. 

    4) Zálivky

    a) všechnu směs naskládanou na v mikrovlnce či na pánvi už předpřipravené tortille, pouze zakápneme - meze se chutím nekladou. Takto připravenou směs/tortillu, pak dle vlastního přání buď složíme "jako obálku" nebo jako omeletu.

    A pochutnáváme si.

    POKUD budeme tortillu dále připravovat např. grilováním, pak jí tedy dále připravujeme způsobem, který nám momentálně nejvíce vyhovuje.

    b) zeleninu, kterou budeme vkládat do v mikrovlnce či na pánvi už předpřipravené tortilly, si předem smícháme v míse a v té jí také spojíme se zvoleným dressingem. A takto připravenou směs pak položíme na tortillu, kterou dle přání buď složíme "jako obálku" nebo jako omeletu. 

    A pochutnáváme si.

    POKUD budeme tortillu dále připravovat např. grilováním, pak jí tedy dále připravujeme způsobem, který nám momentálně nejvíce vyhovuje.

    Chce to zkoušet, experimentovat. Vyplatí se to!

    Dobrou chuť!

    © 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
    Vytvořeno službou Webnode
    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky