Klasický okurkový, mrkvový, rajčatový salát a salát z hlávkového salátu

02.11.2021

TAK výborné a přitom (si) je TAK málokdo (u)dělá.

Klasické české saláty z okurky, mrkvičky, rajčat nebo hlávkového salátu.

Suroviny :

1 okurka hadovka

3 - 4 větší mrkve

3 - 4 masitá rajčata

1 hlávkový salát

POKUD si vybereme salát z rajčat, připravíme si i jednu menší až střední cibuli

třtinový cukr / diabetici sladidlo, na které jsou zvyklí, případně Stevii

sůl

pepř

olej olivový/slunečnicový

bílý ocet/ půlka citronu na vymačkání

Příprava:

Do větší mísy nasypeme :

4 polévkové lžíce třtinového cukru

1 čajovou lžičku soli

střídmě ( na cca 2 - 3 otočení mlýnkem ) pepře

To vše  řádně smícháme dohromady.

Sypkou směs zalijeme cca 3cm nad ní studenou vodou.

Promícháme.

Necháme rozpouštět.

Teď si připravíme zeleninu, kterou jsme si vybrali = buď

oškrabeme 1 celou okurku hadovku,

nebo

oškrabeme 3-4 větší mrkve

nebo

pod teplou tekoucí vodou řádně omyjeme hlávkový salát

nebo

pod teplou tekoucí vodou řádně omyjeme 3-4 masitá rajčata.

POKUD budeme používat rajčata,

tak si nyní oloupeme cibuli.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.

Na drobno nakrájenou cibuli si připravíme pro další použití.

Zeleninu dle výběru

- oškrabanou salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle

- oškrabané mrkvičky nastrouháme na jemnějším struhadle

- omytý hlávkový salát natrháme na drobné kousky

- rajčátka nakrájíme na kousky velikosti menší než 1cm x 1cm. Případnou šťávu, kterou při tom pustí zachytíme, použijeme ji do salátu.

Teď se vrátíme k míse s cukrem, solí, pepřem a vodou a do mísy dolijeme studenou vodu cca 3cm pod její okraj.

Nyní do té mísy kápneme cca 0,5čajové lžičky oleje dle vlastního výběru = olivový nebo slunečnicový.

Teď do mísy dle vlastního výběru buď vlijeme 1, případně 1,5 polévkové lžíce dobrého bílé octa, nebo tam "přes prsty" vymačkáme či z odšťavňovače nalijeme ( abychom si do salátu nenasypali i pecky ) šťávu z půlky citronu.

Obecně se citron hodí více k mrkvi a hlávkovému salátu, ocet zas k okurce a rajčatům. Ale je to na Vaší chuti.

Vodu v míse se všemi ingrediencemi řádně promícháváme, dokud se v ní nerozpustí.   

Když  je všechno hezky rozpuštěné, přidáme do mísy zvolenou zeleninu.

POKUD připravujeme rajčatový salát, nasypeme teď do mísy nejprve na drobno nakrájenou cibuli, případně přilijeme zachycenou šťávu z rajčátek a rajčata samotná tam vsypeme až naposledy.

Promícháme a nandaváme do optimálních misek.

Mňamka!

Dobrou chuť!

+ praktický tip: Pokud salát během jednoho dne nesníte, nenechávejte ho přes noc při pokojové teplotě. Prostě ho přelijte do zavařovačky/ uzavíratelné dózy a dejte do ledničky. Druhý den, až ho pak vyndáte, bude úplně jak čerstvý.

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky