Klasický okurkový, mrkvový, rajčatový salát a salát z hlávkového salátu
TAK výborné a přitom (si) je TAK málokdo (u)dělá.
Klasické české saláty z okurky, mrkvičky, rajčat nebo hlávkového salátu.
1 okurka hadovka
3 - 4 větší mrkve
3 - 4 masitá rajčata
1 hlávkový salát
POKUD si vybereme salát z rajčat, připravíme si i jednu menší až střední cibuli
třtinový cukr / diabetici sladidlo, na které jsou zvyklí, případně Stevii
sůl
pepř
olej olivový/slunečnicový
bílý ocet/ půlka citronu na vymačkání
Příprava:
Do větší mísy nasypeme :
4 polévkové lžíce třtinového cukru
1 čajovou lžičku soli
střídmě ( na cca 2 - 3 otočení mlýnkem ) pepře
To vše řádně smícháme dohromady.
Sypkou směs zalijeme cca 3cm nad ní studenou vodou.
Promícháme.
Necháme rozpouštět.
Teď si připravíme zeleninu, kterou jsme si vybrali = buď
oškrabeme 1 celou okurku hadovku,
nebo
oškrabeme 3-4 větší mrkve
nebo
pod teplou tekoucí vodou řádně omyjeme hlávkový salát
nebo
pod teplou tekoucí vodou řádně omyjeme 3-4 masitá rajčata.
POKUD budeme používat rajčata,
tak si nyní oloupeme cibuli.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno.
Na drobno nakrájenou cibuli si připravíme pro další použití.
Zeleninu dle výběru
- oškrabanou salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle
- oškrabané mrkvičky nastrouháme na jemnějším struhadle
- omytý hlávkový salát natrháme na drobné kousky
- rajčátka nakrájíme na kousky velikosti menší než 1cm x 1cm. Případnou šťávu, kterou při tom pustí zachytíme, použijeme ji do salátu.
Teď se vrátíme k míse s cukrem, solí, pepřem a vodou a do mísy dolijeme studenou vodu cca 3cm pod její okraj.
Nyní do té mísy kápneme cca 0,5čajové lžičky oleje dle vlastního výběru = olivový nebo slunečnicový.
Teď do mísy dle vlastního výběru buď vlijeme 1, případně 1,5 polévkové lžíce dobrého bílé octa, nebo tam "přes prsty" vymačkáme či z odšťavňovače nalijeme ( abychom si do salátu nenasypali i pecky ) šťávu z půlky citronu.
Obecně se citron hodí více k mrkvi a hlávkovému salátu, ocet zas k okurce a rajčatům. Ale je to na Vaší chuti.
Vodu v míse se všemi ingrediencemi řádně promícháváme, dokud se v ní nerozpustí.
Když je všechno hezky rozpuštěné, přidáme do mísy zvolenou zeleninu.
POKUD připravujeme rajčatový salát, nasypeme teď do mísy nejprve na drobno nakrájenou cibuli, případně přilijeme zachycenou šťávu z rajčátek a rajčata samotná tam vsypeme až naposledy.
Promícháme a nandaváme do optimálních misek.
Mňamka!
Dobrou chuť!
+ praktický tip: Pokud salát během jednoho dne nesníte, nenechávejte ho přes noc při pokojové teplotě. Prostě ho přelijte do zavařovačky/ uzavíratelné dózy a dejte do ledničky. Druhý den, až ho pak vyndáte, bude úplně jak čerstvý.