Klasická zeleninová polévka

04.11.2021

Klasická, ale skvělá!

Suroviny:

2 velké pěkné mrkve

1 petržel/pastiňák ( kořen ) 
 s pastiňákem bude polévka výrazně sladší


( ROZDÍL mezi pastiňákem a petrželí:

Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim. Když bývalo dříve počasí v létě o dost chladnější, než je dnes, pěstoval se pastinák nejen pro kořen, ale i pro nať. Kde se nedařilo celeru, doporučovalo se pěstování pastináku. Teď je to podobné, s tím rozdílem, že ho lze doporučit tam, kde se nedaří petrželi.

Pozor, abyste se v obchodě nepřehmátli! Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene. Pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, který zůstane po seříznutí světlý.

Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá ale do mnohem většího objemu, je výnosnější. Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Okopávejte ho, sklízejte listy, jednoťte, když nesvítí sluníčko. A oblečte se tak, aby se listy nedotýkaly vašeho těla, rukou a obličeje. Dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat alergii, od zarudnutí pokožky až k tvorbě puchýřků. Takže do pastináku nejlépe v teplákové soupravě.

Při dobývání zeleniny na podzim a jejím uskladňování už žádné nebezpečí nehrozí. Pastinák skladujte ve vlhkém písku. Volně uložený po Novém roce začíná vadnout, "gumovatět". ZDROJ:

https://region.rozhlas.cz/neplette-si-pastinak-s-petrzeli-jak-se-vyznat-v-korenove-zelenine-7236269 )

kousek celeru

1 velká, lépe 2 střední cibule

1 kostka zeleninového bujónu

nevaječné vlasové nudle

pažitka/petržel - čerstvé/sušené

slunečnicový olej

sůl, pepř

Postup:

Oškrábeme si mrkev, petržel/pastiňák a očistíme = okrojíme i kůru z celeru.

Oloupeme si cibuli.

Připravíme si hrnec.

Do hrnce nalijeme po dně slunečnicového oleje.

Mrkev si nakrájíme na menší kostičky.

Petržel si nakrájíme na ještě menší kostičky, než na které je nakrájená mrkev.

Celer nastrouháme na jemném struhadle.

Cibuli nakrájíme na cca 1cm x 1cm kostičky.

Rozpálíme olej v hrnci.

Na rozpálený olej hodíme nakrájenou cibuli a necháme jí smahnout, dokud nemá náběh na dozlatova.

Na takto osmahnutou cibuli nasypeme všechnu nakrájenou mrkev.

Nyní cibuli s olejm a mrkve promícháme dohromady.

Necháváme restovat, dokud nezačne být mrkev místy tmavší.

Když začne být mrkev sem tam orestovaná, přisypeme k ní nakrájenou petržel.

Všechno dobře promícháme a necháme opět krátce cca 1-2 minuty restovat.

Teď k tomu přisypeme na jemno nastrouhaný celer.

Všechno to promícháme a necháme opět krátce cca 1-2 minuty restovat.

Nyní to všechno posolíme a opepříme.

Zamícháme.

Zalijeme cca 15cm nad studenou vodou.

Do toho vhodíme připravenou kostku zeleninového bujónu.

Přiklopíme pokličkou.

Přivedeme k varu.

Stáhneme plamen a necháme provařovat.

Když je zelenina krásně "před úplně měkká", nasypeme do polévky vlasové bezvaječné nudle.

Promícháme.

Přivedeme k varu.

Ztlumíme oheň  na nejméně a vaříme, dokud nejsou nudle měkké. Může to trvat tak 15minut.

Krátec, cca 3 minuty před tím, než předpokládáme, že nudle už budou měkké, vsypeme do polévky petrželku/pažitku, obojí.

Jakmile jsou nudle měkké, vypneme plotnu.

Polévku na ní ale můžeme ještě nechat "dojít".

Samozřejmě můžeme dosolit.

Dobrou chuť!

© 2018 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky