Hutná cibulačka
Jedna z polévek, ve které "stojí lžíce".
Suroviny :
bezvaječné vlasové nudle
8 - 12 velkých cibulí
olivový olej
1 - 2 kostky zeleninového bujónu
sůl, pepř
petrželka/pažitka čerstvá/sušená
Cibuli oloupáme.
Cibuli nakrájíme na menší kousky.
Do velkého hrnce nalijeme po dně olivový olej.
Olej rozpálíme.
Do rozpáleného oleje vsypeme na menší kousky nakrájenou oloupanou cibuli.
Promícháme s olejem.
Necháme sklovnatět.
Po chvíli, když začíná mít cibule maličkato hnědavý nádech, ztlumíme oheň a necháme cibuli "zvláčňovat".
Průběžně promícháváme.
Když je cibule dostatečně "sklovnatá", osolíme a opepříme jí.
Promícháme.
Teď cibuli zalijeme vodou. Vody dáme tolik, kolik sami uznáme. Počítáme-li s tím, že budeme polévku zahušťovat bezvaječnými vlasovými nudlemi, nalijeme vody klidně i stejně tolik, kolik je cibule. Nudle totiž velmi nabudou.
Do zalité cibule vhodíme zeleninový bujón. Zase, je na individuálním uvážení, kolik bujónu použijeme.
Přikryjeme pokličkou.
Přivedeme k varu.
Promícháme.
Ztlumíme plamen na nejméně.
Vaříme dokud není cibule dost měkká, ale nesmí být rozvařená.
Nyní do hrnce nasypeme nudle.
Znovu přivedeme k varu.
Pak opět stáhneme plamen a vaříme nudle pod pokličkou ( aby neutíkalo aroma polévky ) do měkka.
Pár minut před tím, že jsou nudle opravdu úplně měkké, vsypeme sušenou/čerstvou pažitku/petrželku.
Když jsou nudle měkké, sundáme z horkého hořáku, odklopíme pokličku a můžeme podávat.
Případně i s pečivem. Ale nemusí být.
Dobrou chuť.

