Hutná cibulačka

21.10.2021

Jedna z polévek, ve které "stojí lžíce".

Suroviny :

bezvaječné vlasové nudle

8 - 12 velkých cibulí

olivový olej

1 - 2 kostky zeleninového bujónu

sůl, pepř

petrželka/pažitka čerstvá/sušená


Cibuli oloupáme.

Cibuli nakrájíme na menší kousky.

Do velkého hrnce nalijeme po dně olivový olej.

Olej rozpálíme.

Do rozpáleného oleje vsypeme na menší kousky nakrájenou oloupanou cibuli.

Promícháme s olejem.

Necháme sklovnatět.

Po chvíli, když začíná mít cibule maličkato hnědavý nádech, ztlumíme oheň a necháme cibuli "zvláčňovat".

Průběžně promícháváme.

Když je cibule dostatečně "sklovnatá", osolíme a opepříme jí.

Promícháme.

Teď cibuli zalijeme vodou. Vody dáme tolik, kolik sami uznáme. Počítáme-li s tím, že budeme polévku zahušťovat bezvaječnými vlasovými nudlemi, nalijeme vody klidně i stejně tolik, kolik je cibule. Nudle totiž velmi nabudou. 

Do zalité cibule vhodíme zeleninový bujón. Zase, je na individuálním uvážení, kolik bujónu použijeme.

Přikryjeme pokličkou.

Přivedeme k varu.

Promícháme.

Ztlumíme plamen na nejméně.

Vaříme dokud není cibule dost měkká, ale nesmí být rozvařená.

Nyní do hrnce nasypeme nudle.

Znovu přivedeme k varu.

Pak opět stáhneme plamen a vaříme nudle pod pokličkou ( aby neutíkalo aroma polévky ) do měkka.

Pár minut před tím, že jsou nudle opravdu úplně měkké, vsypeme sušenou/čerstvou pažitku/petrželku.

Když jsou nudle měkké, sundáme z horkého hořáku, odklopíme pokličku a můžeme podávat.

Případně i s pečivem. Ale nemusí být.

Dobrou chuť.

© 2008 Dagmar Štroblová - Pomohu Vám
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky